Šta činiti kada Vas opsedaju misli o nečemu?

“Što me opsedaju misli o beznačajnom događaju”?

Na primer, što mi je koleginica grubo odgovorila ili što mi je poznanica uputila kritiku?

Čim Vas “opsedaju” misli o nečemu, to znači da se desilo nešto važno. Ma koliko Vi mislili da “ne bi trebalo”.

Verovatno Vas je ta, ne baš značajna situacija, po nekim aspektima podsetila na ranije događaje, koji su na određeni način bili traumatični za Vas.

Kao što vojnika koji je došao sa ratišta crvena boja podseti na krv. I brojne druge strašne slike onoga što je tamo doživeo. Iako na prvi pogled ne možemo povezati crvenu boju i ratne traume.

Traumatično je ako su Vam npr. roditelji pretili odbacivanjem kada niste bili poslušni.

Tako da Vas je možda sadašnji, ne baš tako značajan grubi komentar, “vratio” u situaciju kada ste bili preplašeni za Vaš opstanak. I aktivirao staru preplavljujuću zastrašenost.

Da biste sebi pomogli u ovakvim situacijama, možete uraditi nekoliko stvari.

Pre svega, da se podsetite da se desilo nešto važno za Vas, čim Vas preokupira. Umesto da osuđujete sebe što se pokrećete oko “nebitnih” stvari i “dozoljavate” sebi da Vas muče “sitnice”.

Takođe, važno je da ne prisiljavate sebe da prestanete da mislite “o tome” ako Vam ne uspeva distrakcija (preusmeravanje pažnje na nešto drugo).

Probajte da prepoznate kako se osećate dok vrtite iste misli po glavi (ruminirate). Postoji velika mogućnost da ćete prestati, nakon što dođete u kontakt sa Vašim neprijatnim osećanjima.

Isceljenje od trumatskih iskustava se može desiti uz profesionalnu pomoć. Jednako kao da imate upalu pluća ili pokvaren zub.

Dr sc. Danijela Budiša Ubović, psiholog i psihoterapeut, Novi Sad.