Podrška – najvredniji “kapital”?

Pre tačno 10 godina otputovala sam SAMA u Japan da polažem usmeni deo ispita CTA – da bih stekla zvanje međunarodno sertifikovanog transakcionog analitičara u oblasti psihoterapije.

Nisam bila svesna koliko sam “stisla zube” i bez dovoljno podrške prihvatila se veoma teškog zadatka i otputovala SAMA na daleki istok.

Sa ove tačke gledišta to mi deluje strašno, iako sam svesna da to tada nisam smela da vidim, jer bi “otvaranje očiju” donelo i preplavljujući strah.

Ovo je primer kako nam disocijacija pomaže da preživimo veoma stresne događaje.

Sada, 10 godina kasnije mnogo toga se promenilo.

Izgleda da sam naučila da je tražim podršku, i pre svega da izaberem ljude koji mi je žele i mogu pružiti.

Počrtkom oktobra 2023. položila sam prvi deo mog TSTA ispita, “probila led” na putu da postanem stalni edukator i supervizor u transakcionoj analizi za oblasti psihoterapije.

Ovo ne bi bilo moguće bez podrške mojih supervizora (imam ih nekoliko), a najviše moje glavne supervizorke Karen Minikin.

Takođe i organizatora ispita, koji svoj posao rade kako samo svaki kandidat može poželeti.

Ali i podrške mojih prijateljica, koleginica i kolega, koji su me ovih dana redovno kontaktirali da čuju kako se nosim sa strahom.

Slušali su, razumeli su i mogli su da podnesu da mi je teško.

Ako se osvrnem na prethodnih 10 godina, najvrednije što sam naučila je da mi je podrška značajnih ljudi najveći “kapital” koji želim da imam.

P.S. Na slici je za mene najznačajniji slajd koji sam videla na sastanku pre ispita.

Dr Danijela Budiša Ubović, psiholog, psihoterapeut, edukator & supervizor, Novi Sad